Ημερίδα του περιοδικού “The Economist” από τη MIcrosoft

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου το περιοδικό “The Economist” σε συνδιοργάνωση με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Microsoft, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιήσε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Εκπαίδευση και καινοτομία στον 21οαιώνα: Ανοίγοντας ορίζοντες στην αγορά εργασίας».

Το Συνέδριο εστίασε κυρίως στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στην εκπαίδευση, σε θέματα επιχειρηματικότητας και στον ρόλο των νέων τεχνολογιών.

Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Υπουργός Παιδείας κύριος Αρβανιτόπουλος και ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης.

Ο κύριος Στυλιανίδης, αναφέρθηκε σε παθογένειες του τρόπου λειτουργίας του ανώτατου εκπαιδευτικού συστήματος, όπως ο ίδιος τις βίωσε ως φοιτητής το 1987 και παρουσίασε μια ιδέα που όπως τόνισε, αν υπάρξει επένδυση σε αυτή, είναι δυνατόν να αλλάξει η μοίρα της χώρας και να καταστεί η Ελλάδα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Η ιδέα αυτή έγκειται στην συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού πανεπιστημίου, η οποία ανέφερε ότι μπορεί να προκύψει μόνο με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και σημείωσε ότι 20 χρόνια μετά η ιδέα που είχε μοιραστεί στα νεανικά του χρόνια είναι ακόμα επίκαιρη.

Τόνισε ότι δύο φορές το 2001 και το 2007 χάθηκε η ευκαιρία για αναθεώρηση του άρθρου και μαζί έχασαν την ευκαιρία και τα πανεπιστήμια για να αναβαθμιστούν. Ανέφερε ότι το 2008, ως Υπουργός Παιδείας, ξεκίνησε έναν νέο κύκλο προσπαθειών για τεκμηρίωση της συνύπαρξης του ιδιωτικού και δημόσιου πανεπιστημίου αλλά και για την μετεξέλιξη της ιδέας του ”μεικτού” πανεπιστημίου, η πραγματοποίηση της οποίας θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την χώρα όπως η επίτευξη εξωστρέφειας της οικονομίας, εισροή μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων στην χώρα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μέσω της οργάνωσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων θα υπάρξει η δυνατότητα προσέλκυσης μη Ευρωπαίων φοιτητών με δίδακτρα

Κλείνοντας, είπε ότι η πρόταση για ”μεικτό” πανεπιστήμιο επιτυγχάνει να ενεργοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια και να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο ώσπου να συντελεστεί η πολυπόθητη αναθεώρηση.

Μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις των κειμένων που έγιναν στα αγγλικά στον σύνδεσμο:

http://www.hazliseconomist.com/gr/event/Education_and_innovation/Speeches

Και την απευθείας μετάδοση των ομιλιών στον σύνδεσμο:

http://www.livemedia.gr/innovationineducation

Subscribe our Newsletter